True Storytelling Institute®

True Storytelling® Grundkursus

“Værktøjerne er virkelig konkrete og brugbare, og så får du mulighed for at arbejde med det, som optager dig personligt eller fagligt. Det er virkelig inspirerende!”

Du trænes i de syv principper i den etiske forandringsmetode True Storytelling®, som er udviklet af True Storytelling Institute®. True Storytelling® handler ikke kun om at blive en god storyteller, men om at skabe fortællinger sammen med andre og derigennem skabe fællesskaber, trivsel og commitment.

 
 
Datoer
Det får du og din organisation ud af forløbet

True Storytelling® programmer er blevet afholdt i Danmark og USA for en bred vifte af deltagere, herunder ledere, projektledere, iværksættere og studerende. Åbne kurser er også en del af kandidatuddannelsesprogrammer på flere universiteter.

Tidligere deltagere har været ledere, konsulenter og fagfolk inden for sundhedsvæsenet, uddannelse, retshåndhævelse og privat industri, f.eks. life sciences og bioteknologi.

Deltagerfeedback fra True Storytelling® kandidater indikerer, at metoden hjælper dem med at:

  • Blive mere mig selv, fordi jeg udvikler min egen etiske fortælling.
  • Skabe psykologisk tryghed og kollektiv intelligens med storytelling redskaber.
  • Skabe fortællinger med andre, så der skabes ejerskab og flow.
  • Flytte teams fra modstand til samarbejde.
  • Håndtere høj kompleksitet uden at blive stresset.
  • Blive kreativ og bedre til at lytte.

Feedbacken fortæller os yderligere, at deltagerne bruger de 7 principper i True Storytelling® til at planlægge, facilitere og evaluere projekter og strategier, og at de 7 principper i True Storytelling både kan bruges i store projekter og mindre workshops.

 

 

Metode i positiv og etisk forandringsledelse

True Storytelling® er en metodologi for positiv og etisk forandringsledelse. Den er udviklet af den amerikanske professor David Boje, danske Lena Bruun og Jens Larsen og True Storytelling Institute®. Den er blandt andet inspireret af oprindelige folks storytelling, der vægter bæredygtighed og fællesskabet. 

True Storytelling®  handler ikke kun om at være en god fortæller, men derimod om din evne til at medskabe fortællinger med andre, hvilket fremmer engagement for strategier og ideer, kollektiv intelligens og psykologisk tryghed. Dette kan forekomme i din familie, inden for et team, i en organisation, i lokal samfundet eller regionalt. Metodologien kombinerer fortælling med arbejdet på identifikation og udvikling af personlige og professionelle værdier.

Hvad kan du forvente af grundkurset?

Målet med Grundkursuset er at give dig en dybere forståelse af de 7 principper for True Storytelling® og teorien bag. I programmet fokuserer vi på dig som person og hvordan du kan være din bedst mulige udgave. Vi arbejder på at udvikle “din” historie, som kan give dig en dybere forståelse af dit “autentiske dig”, der tjener til at motivere og opretholde din indre styrke, både privat og professionelt.

Du lærer også en række metoder og redskaber, der er knyttet til de forskellige principper. Disse principper, når de sættes i aktion, er bevist effektive i at hjælpe dig med at planlægge, lette og evaluere dit private og professionelle liv.

I løbet af kurset arbejder du med din egen case eller en udfordring, du har genkendt som en blokering for fremskridt. Hvis kursusdeltagerne er inden for en bestemt organisation, vil det fokusere på en fælles opgave og samtidig kombinere med deltagernes personlige historier. For eksempel at bringe to afdelinger sammen ved at skabe en ny kultur, der tillader implementering af en ny strategi.

Modul 1

Modul 1 – Medbring din egen personlige sag og/eller din organisations sag. Fokus vil være på at lære True Storytelling-metoden med de 7 principper og Together-telling. De første to principper i True Storytelling vil blive introduceret.

Princip 1: True. Hvad er sandt og etisk for dig og din organisation. Vi fokuserer på spørgsmål som: “Hvad er den eksisterende historie nu?” “Skal vi forandre noget?” og “Hvad er en mere sand og bæredygtig historie?” Vi reflekterer over, hvilke værdier der eksisterer, og hvilke der har brug for yderligere udvikling for at opnå en succesfuld fremtidig strategi, og hvordan betydningen af hver værdi  påvirker dem alle.

Princip 2: Make room. Lær fordelene ved at forstå og respektere de allerede eksisterende historier ved at udvikle en bevidsthed om, hvordan disse historier kan give den nye historie værdi og strategisk energi.

Mellem modulerne vil du få opgaver til at arbejde med derhjemme for at udvikle din forståelse af principperne yderligere.

Modul 2

Princip 3: Plot. Fokus er på, hvordan man skaber en ny historie eller handling, der bryder med den gamle og kan hjælpe de involverede med at prioritere og opretholde motivationen. Det sigter ikke mod at udvikle bare en traditionel virksomhedsfortælling, men en historie, der giver plads til de mindre historier om de mennesker omkring dig og dem, du arbejder med. Du lærer, hvordan du bruger storyboard i arbejdet med dit eget liv eller livet for en ny strategi.

Princip 4: Timing and place. Modulet fokuserer på vigtigheden af bevidsthed om tid og rum. Hvornår er den optimale timing for din unikke historie at blive sat i værk, og hvad er det rigtige sted? Dette er begge kritiske komponenter for den effektive anvendelse af True Storytelling®-metodologiens 7 principper.

Modul 3

Princip 5: Helping stories along. Vi kan skabe en perfekt ny historie eller strategi for vores liv eller organisationens fremtid, men virkeligheden inkluderer forhindringer. Det kan være udfordrende at ændre vores egne vaner, eller de involverede personer kan have en anden tilgang. Princip 5 – “Helping stories along” handler om, hvordan man overvinder modstand ved at genfortælle og betydningen af at være åben for eksperimenter.

Princip 6 – Staging. I modulet vil fokus være på, hvordan du kan hjælpe din historie ved at iscenesætte den korrekt. Scenografi er, hvordan du fremstår i rummet, iscenesætter møder, workshops og hvordan rummet strategisk indrettes for at give mest mulig fordel til din fremtidige historie.

Modul 4

Princip 7: Refleksion. Det sidste princip er Refleksion. I dette kritiske modul fokuseres der på, hvordan de syv principper implementeres samtidigt, og hvordan de kontinuerligt finjusteres gennem udviklingen af din sag eller fremtidige projekt og fortsætter efter, at du har gennemført en succesfuld forandringsledelsesproces. At sætte True Storytelling®-metodologien i aktion i dit private og professionelle liv kræver både kontinuerlig refleksion og justering, dynamisk looping tilbage gennem principperne for din sag eller projekt. Refleksion fokuserer også på, hvordan man implementerer værdier, identificerer det moralske kompas for dit eget liv, hvilket kan hjælpe dig med at navigere i adfærd og beslutningstagning i tider med høj kompleksitet.

Gennemførelsen af kurset

True Storytelling Institute® har gennemført True Storytelling programmer på mange forskellige steder – som vandreture i naturen, et virtuelt hybridformat og personligt som en mere traditionel form. Kreativitet og inspiration kombineret med nye færdigheder og fornyet motivation og energi er målene, med fokus på det essentielle for dig og dit team, organisation og samfund.

Undervisere og oplægsholdere

Du møder de bedste undervisere med praktisk erfaring fra arbejde med True Storytelling®

.

Du bliver en del af True Storytelling Community

Du får masser af værktøjer og øvelser, projektsparring på den konkrete udfordring/opgave du sidder med i dit daglige virke samt adgang til internationalt community med konferencer, netværk, events og meget mere.
 

Alle undervisningsdage foregår i København fra 9.00-16.30 med fuld forplejning. 

True Storytelling
Community & sparring
på egen karriere og liv

Målgruppe

Ledere, konsulenter, coach/rådgivere, kommunikationsfolk med flere.

Eva Ritter
CEO, Nordic Perspectives, Germany
"Jeg bruger True Storytelling med succes, når jeg arbejder med projekter og partnere omkring bæredygtig udvikling."
Rebecca Ejigayehu Engberg-Brixen
Co-founder at Early Care International
“De 7 principper i True Storytelling er afgørende i vores samarbejde med partnere i Afrika og hvordan de tager ejerskab.”